Aquesta setmana, la Direcció General de Recursos Hídrics ha publicat els gràfics actualitzats sobre la situació de les Unitats de Demanda de les Illes Balears. Cada Unitat de Demanda inclou diverses masses d’aigua subterrànies i els pous que s’encarreguen de la seva extracció. A més, les Unitats no es regeixen per fronteres estrictament geogràfiques, fet que sovint complica la gestió del recurs. En el cas de la Unitat de Demanda d’Artà, aquesta inclou no només el municipi d'Artà, sinó també Capdepera, Son Servera, una gran part de Sant Llorenç i una àrea menor de Manacor.
Les dades publicades mostren que la sequera ha tingut un impacte especialment sever a la nostra zona, provocant que la Unitat de Demanda d’Artà hagi entrat en alerta. L'Ajuntament ha intensificat les actuacions locals per fer front a aquesta crisi, però les poques pluges registrades i l’elevat consum d’aigua han agreujat la situació. Així, en aquest context crític, podria ser necessària l'adopció de mesures més dràstiques durant les pròximes setmanes per garantir la sostenibilitat del subministrament d’aigua.
Col·laboració de la ciutadania
L’Ajuntament d'Artà subratlla que la col·laboració ciutadana és essencial per abordar aquesta situació d’emergència. És vital que tothom posi en pràctica accions concretes que contribueixin a una reducció significativa del consum d’aigua. Això inclou des de mesures senzilles d’estalvi a la llar fins a una gestió més eficient dels recursos per part d’empreses i establiments. La implicació col·lectiva serà clau per mitigar els efectes d’aquesta crisi i garantir l’ús responsable d’un recurs que cada vegada és més escàs.