Segueix-nos
04/02/2019
La ciutadania triarà el noms d’un carrer de la Colònia i una plaça d’Artà
L’Ajuntament inicia avui un procediment participatiu per posar nom de dona, o relacionat amb el fet femení, a aquests dos espais públic, el resultat del qual es donarà a conèixer el 8 de març, Dia de la Dona

L’Ajuntament d’Artà inicia avui un procediment participatiu (consultau al web) perquè la ciutadania proposi i triï el nom de dos espais públics del municipi: un carrer situat a la Colònia de Sant Pere i una plaça, coneguda actualment com la plaça dels edificis de l’Ibavi. El principal requisit d’aquesta iniciativa és que els noms proposats siguin de dones o relacionats amb dones, ja que al municipi el nombre de vies amb nom femení no arriba al 8% i l’Ajuntament creu que és una bona oportunitat de treballar cap a la paritat, implicant, a més, a la ciutadania. Així, s’ha posat a l’abast de les persones que vulguin fer propostes un formulari que s’ha d’emplenar i, després, s’obrirà un termini de votació perquè es pugui triar el nom que es trobi adient. Els resultats d’aquesta votació es donaran a conèixer el pròxim 8 de març, Dia de la Dona.

D’avui, dia 4 de febrer, fins al 17 de febrer es podran presentar les propostes, que es valoraran i publicaran en un llistat definitiu el dia 28 de febrer. La fase de votació d’aquest llistat començarà l’1 de març i clourà el 7 de març. L’endemà, Dia de la Dona, es donaran a conèixer les propostes guanyadores de cada nucli. En cas d’empat s’obriria una nova fase de votació de tres dies via digital.

Tothom pot presentar les propostes que trobi oportunes, però només podran votar les persones majors de 16 anys (a 1 de gener de 2019) empadronades al municipi d’Artà. No hi ha un límit de propostes per persona; per tant, cadascú pot fer totes les propostes que consideri oportunes.

Quant als noms, l’Ajuntament ha establert alguns criteris generals per facilitar la formulació de propostes: que siguin adients a la importància i la vitalitat de la via; que, si són noms de persona, hagin transcorregut cinc anys des de la seva defunció i que facin referència a personalitats rellevants i, millor, nascudes o vinculades a la Colònia de Sant Pere o a Artà; que estiguin lligats al costum, la tradició o la història de la zona si fan referencia a fets, oficis i objectes. Finalment, l’Ajuntament podrà desestimar una proposta si coincideix o és molt similar a un nom de via ja existent al municipi, si vulnera els drets de les persones, si és ofensiva o discriminatòria o si entra en contradicció amb les lleis vigents, com ara la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s’amplien drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura; també si la proposta fa referència a una persona viva o si no han transcorregut, com a mínim, cinc anys des del seu decés o, finalment, si la proposta no s’ha justificat.

Tornar a d'alt