Segueix-nos
09/01/2018
Sant Antoni ja s’acosta, ja comencen a cornar...

I és que a vuit dies de l’inici de la festa la gent ja en parla més que mai. Tot es comença a preparar per la festa més estimada de la majoria de gent del poble, i és tanta la intensitat amb què es viu, que es fa impossible fugir-ne.

Vuit dies abans ja no hi ha corns que sonin com antigament, però l’Obreria ja ho prepara tot. També surten vídeos, fotos, apareixen records, les colles es reuneixen per preparar gloses, s’apleguen per acabar de determinar la carrossa, o cercar animal per anar a la covalcada... Tot això amb la música que cada dia es pot sentir per tot el poble. Aquesta és la cornada actual, la que substitueix l’antic preludi de la festa.

Enguany l’Ajuntament afegirà un element més a l’arrencada de la festa.

El passat mes de Novembre, es va aprovar per Ple el ‘Pla municipal d’actuacions sobre consum de drogues i conductes addictives’. És un Pla de prevenció que s’ha treballat  per una comissió formada per personal tècnic de la Regidoria de Serveis Socials, Policia Local, personal tècnic del Consell de Mallorca, representants de centres escolars i AMIPAs així com del Centre de Salut. En moltes de les reunions celebrades sortia el tema de l’abús de l’alcohol durant la festa de Sant Antoni i la importància de fer alguna actuació per minimitzar-ne l’efecte tan negatiu per a les persones, sobretot adolescents, i per a la festa. Així, per enguany, com a primera proposta que es fa amb el Pla aprovat, es va plantejar la realització d’un missatge clar que definís la festa per substituir la convidada a un botellot en què darrerament sembla que s’ha convertit com a reclam de la diada.

Representants de la comissió de seguiment i la regidora de serveis socials, Aina Comas, es reuniren amb l’Obreria per tal de determinar la manera de presentar la festa als adolescents. Des del primer moment els obrers varen ser receptius i manifestaren el seu acord amb la importància de cuidar la festa, tal com ha de ser, i treballar des d’una perspectiva de la prevenció, de la formació i de la informació per pal·liar el consum d’alcohol sobretot per part de menors.

De fet, aquest és el tercer any consecutiu que a tots els centres educatius d’Artà s’imparteixen tallers de prevenció del consum d’alcohol i drogues per part d’Energy Control finançats per l’Ajuntament. Aquesta setmana s’han organitzat xerrades conjuntes al Teatre de tots els centres educatius que imparteixen educació secundària per explicar què és la festa, d’on surt i què significa, es faran xerrades per a tots els alumnes donant un caire educatiu en el tema de consum de l’alcohol. Els repartiran uns adhesius dissenyats des de l’Ajuntament per a l’ocasió que expressen l’essència de la festa. Aquest mateix missatge es donarà a conèixer per tot el poble a través de cartells que es penjaran als indrets més concorreguts del municipi.

I és que la festa és responsabilitat de tothom. Per això, la regidora que ha impulsat el Pla, Aina Comas, agraeix la implicació de tota la comunitat en la transmissió del missatge i subratlla la bona resposta que han tengut les persones que han participat en l’elaboració d’aquest Pla i d’aquesta iniciativa que s’engega enguany, i que passa a formar part del conjunt d’actuacions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament.

Sant Antoni és tradició. És cultura. És sentiment. És festa... Pren-te-la amb responsalbilitat.

Visca Sant Antoni!

Tornar a d'alt