Segueix-nos
16/05/2024
Reunió de la Taula Local de Coordinació per a l'abordatge de les violències masclistes d'Artà
És un espai que aglutina diferents organismes, agents i entitats municipals i supramunicipals que treballen en la prevenció de les violències masclistes i l'atenció de les dones que les afronten

La Taula Local de Coordinació per a l'abordatge de les violències masclistes s’ha reunit avui al Teatre d’Artà. Constituïda el 2019, és un espai que aglutina diferents organismes, agents i entitats municipals i supramunicipals que treballen en la prevenció de les violències masclistes i l'atenció de les dones que les afronten. A la reunió d'avui hi ha pres part el personal tècnic i polític de l'Ajuntament d’Artà; la Directora de l'Institut Balear de la Dona, Catalina Salom; la Directora Insular de Famílies i Igualtat del Consell de Mallorca, Aina Ferriol; el cap d'EMUME de la Guàrdia Civil de les Illes Balears, Óscar Sánchez; i representats dels centres educatius del municipi, del centre de salut i ATENPRO.

A l'encontre s’ha posat de manifest la importància de continuar amb aquests espais de trobada i comunicació i s’han explicat, per part de l'Ajuntament, els projectes impulsats al municipi per al foment de la igualtat i l'eradicació de les violències masclistes:

- Diagnòstic i elaboració del PEPI i l’estat actual.

- La comissió d'intervenció. Es tracta d'una reunió operativa mensual en la que participa personal tècnic dels Serveis Socials, Policia Local, Centre de Salut i Guàrdia Civil, posant en valor la coordinació efectiva entre els diferents agents implicats i la repercussió positiva en els casos que s'hi tracten.

- Renovació de la Campanya No i punt! S'ha signat el compromís aquest anys fins al 2027 per tal d'implementar la perspectiva de gènere a les festes populars. Està previst continuar amb els punts d'atenció el 29 de juny a la verbena de la Colònia i el 6 d'agost a Artà.

- Celebració de dies commemoratius, com 25N i 8M. S'ha posat en valor la tasca de l'àrea de Serveis Socials, principal impulsora d'aquests programes d'activitats.

- La reactivació de l’Espai de Dones com espai de trobada grupal, des de novembre de 2023. Se duu a terme cada setmana de 16 h a 18 h a les voltes de na Batlessa i es desenvolupen diferents tallers. Cal destacar que s'han realitzat 22 tallers i que s'han comptabilitzat més de 200 assistències d'ençà de la reactivació.

- SOIB Dona: aquest any l'Ajuntament ha pogut contractar 3 dones a través d'aquest programa, dues del servei de neteja i una conserge. Les dones contractades han afrontat violència masclista en algun moment de la seva vida.

- Tallers d'educació afectiva-sexual, que s'han reactivat aquest curs 2023-24, a través de l'oferta educativa de l'Ajuntament. Com a novetat, a més, s'ha ampliat l'edat d'inici, oferint també tallers per 5è i 6è de primària. S'ha arribat a més de 600 alumnes.

- Setmana Intercultural, en la que destaca la participació de dones de diferents nacionalitats que viuen en el municipi. Aquest any està previst que la Fireta Intercultural es celebri el 14 de juny, amb activitats per a tota la família i la participació de dones de diferents nacionalitat si entitats i associacions del municipi; i el Sopar Intercultural, organitzat per Artà Solidari, el 21 de juny.

- El valor dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics, com a porta d'entrada de la ciutadania al sistema de serveis socials i, concretament, de moltes dones que pateixen violència masclista, amb la seva tasca d'atenció, acompanyament, informació i derivació a serveis especialitzats, sense oblidar la coordinació efectiva i necessària amb altres agents com Policia Local, la Guàrdia Civil, centres educatius o Centre de Salut.

Els centres educatius també han compartit algunes experiències per la prevenció de les violències i el foment de la igualtat en les escoles i institut, i han posat en valor la creació d’espais de coordinació i de trobada per tal de continuar en el camí cap a la igualtat en el municipi.

Tornar a d'alt