Segueix-nos
17/05/2024
Honorada la memòria d'Andreu Servera Lago
El Servei de Memòria Democràtica del Govern i l'Ajuntament d'Artà han col·locat avui a Artà la cinquena pedra de la memòria, en record de les víctimes del franquisme

Des d'avui, el nom i la memòria d'Andreu Servera Lago (de malnom, Rumbante) romanen vius al poble d'Artà. El Servei de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament d'Artà han col·locat avui migdia davant el número 38 del carrer de la Sorteta la pedra de la memòria amb el nom d'aquest veïnat d'Artà, víctima del franquisme. Es tracta de la cinquena pedra de la Memòria platejada –Remembrance Stones- que es col·loca al municipi després de les quatre que s'instal·laren el mes de febrer de 2021 (vegeu la informació en aquest enllaç) en honor a Llorenç Muntaner Riera –de malnom, Pintat; Joan Escanellas Moll –Tet i Rei-; Bartomeu Ginard Genovard –Butler- i Vicenç Miquel Piris –Pirris-, tots ells víctimes de la repressió franquista.

Aquestes pedres platejades contenen una placa d’acer inoxidable amb la informació de la víctima —nom, lloc de naixement, quan va ser detinguda, on va ser empresonada, i la data i el lloc on va ser assassinada— i s’instal·len a diferents indrets, que corresponen a l’adreça on varen viure o el lloc on varen treballar. El projecte Pedres de la Memòria, impulsat per la Direcció General de Memòria, ret homenatge a les víctimes del nazisme i del franquisme a les Illes Balears.

Avui, l'acte de col·locació de la Pedra de la Memòria d'Andreu Servera Lago ha comptat amb la presència dels seus familiars i autoritats. Així, la Directora General de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament, Francisca Ramis Pons, juntament amb el batle d'Artà, Manolo Galán Massanet, han estat els encarregats de presidir l'acte davant molts dels seus familiars, amics i veïnats. El so de les xeremies ha donat el sus, i el batle ha destacat que "avui posam un símbol que ens ajudarà a identificar aquest lloc on hi vivia una persona que va morir defensant uns ideals que avui podem reivindicar com a drets". Després, una néta d'Andreu Servera ha llegit un escrit recordant el seu padrí i relatant una part de la seva història (llegiu-lo aquí), i ha exposat que "vengui el govern que vengui, faci el possible per no derogar la Llei de Memòria Històrica, ja que gent que encara té ferides obertes les pugui tancar i seguir endavant sense rancúnies, sense silencis, sense repressió, obrint una porta al futur". La pedra l'ha col·locada la seva filla, i la resta de familiars, autoritats i amistats, hi han dipositat clavells blancs.

Andreu Servera Lago, Rumbante, va ser un dels esquerrans que la nit del 24 al 25 de juliol de 1936 es va amagar després que un missatger del batle de Felanitx els advertís que l’endemà serien detinguts. Amb altres anà a refugiar-se a S’Alzinar, prop de Salma. Després del desembarcament del capità Bayo aconseguí, en companyia de Gabriel Garau Casellas, el batle Boira, i Francesc Torres Font, de Son Coll, passar a les files dels desembarcats i d’allà a Menorca. Va ser assistent del general Brandaris i al final de la guerra va ser jutjat i condemnat a mort. La sentència es va complir el 3 d’abril de 1939, a la Mola de Maó.

 

Per a més informació sobre aquest projecte, podeu veure aquí el vídeo enregistrat el febrer de 2021

 

Tornar a d'alt