Segueix-nos
02/05/2024
El Cool Days Festival d’Artà compleix dinou anys de propostes artístiques alternatives
El Festival se celebra enguany entre el 9 i el 12 de maig i presenta una oferta de més d’una vintena d’actuacions de teatre, dansa, música, circ, espectacle itinerant, etc, que es representaran per diferents indrets del poble

La programació del Cool Days Festival d’Artà ha estat presentada avui dematí a la terrassa del Teatre d’Artà. El certamen, conformat per 26 espectacles que es representaran al llarg de quatre dies, entre el 9 i el 12 de maig, compleix 19 anys amb l’objectiu dels darrers anys inalterable: un esdeveniment cultural alternatiu i multidisciplinari i un territori d’investigació de propostes artístiques allunyades del circuit comercial. A la presentació hi han assistit el batle del municipi, Manolo Galan; la regidora de Promoció Econòmica, Maria Antònia Sureda; el regidor de Cultura, Toni Bonet; el director del Festival i del Teatre d’Artà, Rafel Fiol; i la comissària dels espectacles d’arts visuals, Montse Torras.

El Cool Days començarà dijous dia 9 de maig a les 17.30 h amb la performance ‘Segon encontre’, de Teresa Matas, a l’Església de Sant Salvador, i clourà diumenge a les 13 h, amb una sessió musical a càrrec de DJ Hiperespacio, a la terrassa del Teatre. La diversitat en la localització dels espectacles és una de les senyes d’identitat d’un festival que en les primeres edicions es concentrava en el Teatre d’Artà. Així ho ha explicat Manolo Galán: “Duim uns anys intentant que el Cool Days impregni el poble d’Artà i, per això, al marge dels espectacles itinerants o algunes performances que s’hi programen, variam les ubicacions. Enguany hi haurà espectacles a la Residència dels Olors, la Cooperativa, el Mercat cobert, el pàrquing de Ses Pesqueres o la plaça del Conqueridor, entre d’altres”.

Rafel Fiol, per la seva banda, s’ha centrat en la diversitat estilística del festival, on la música, el teatre, les arts visuals i la dansa trobaran el seu espai. “Són espectacles pensats per a tots els públics perquè la gent pugui experimentar noves sensacions”, ha dit. Fiol s’ha mostrat molt feliç per poder comptar amb el creador Isidoro Valcárcel Medina, que l’any passat es va veure obligat a absentar-se en el darrer moment i que enguany durà la seva performance ‘Reunió d’artistes’ als carrers d’Artà, divendres i dissabte.

Finalment, la comissària d’arts visuals, Montse Torras, ha referit que “els espectacles performàtics representen una generació diferent, des dels 87 anys d’Isidoro Valcárcel, fins al trenta i pocs de Fina Massanet, artanenca d’adopció; Tenim al màxim exponent de l’art conceptual a Espanya i dues artistes que fan un art molt més sensible, emocionl... molt més tocant les fibres. Són formes de comunicar, de veure l’art, desde llocs molt diferents i totes aporten moltíssim. Serà molt interessant”.    

Com ja es va fer l’any passat, s’oferirà un espectacle en exclusiva per als centres escolars, divendres en sessió matinal, i, d’aquesta manera, fer partícips els escolars del festival. La companyia Centiments Teatre representarà la seva obra ‘Rondalletes (0-99)’ al Teatre d’Artà.

Caps de cartell: arts visuals, música i circ

Els caps de cartell del Cool Days d’enguany seran l’artista Isidoro Valcárcel Medina, la cantant i compositora Julieta i la companyia de teatre Circus Ronaldo. Isidoro Valcárcel Medina, Premi Nacional d’Arts Plàstiques i Premi Velázquez, presentarà una acció que proposa un singular diàleg amb els habitants del poble d'Artà per reflexionar sobre l’art i en què consisteix ser artista. La cantant, compositora i productora Julieta, consolidada com una de les veus revelació del pop i la música urbana en català, actuarà la nit del dissabte dia 11 de maig a l’amfiteatre de Na Batlessa. Finalment, la companyia teatral Circus Ronaldo durà el seu espectacle ‘Swing’ a Artà amb un doble passi, els dies 10 i 11 de maig, amb el que evoca l’ambient del circ de la primera meitat del segle XX amb una posta en escena d’alegria contagiosa.

Al marge d’aquests tres, els espectacles de música correran a càrrec del grup mallorquí Pitxorines, el DJ Zachary Brooks, Negre i DJ Hiperespacio. Hi haurà teatre amb Escarlata; teatre experimental amb Sergi Estebanell; i teatre dansa amb La Fam Teatre, companyia que també mostrarà el seu espectacle itinerant ‘Aquiles’.    

Els espectacles performàtics, senya d’identitat del festival en els darrers anys, recauran en Teresa Matas amb ‘Segon Encontre’ i PSJM que, amb la Cooperativa d’Artà plantejarà la marxa estètica cooperativa ‘Un altre camp és possible’, al marge de les sessions d’Isidoro Valcárcel Medina i Fina Massanet, amb Miramunt, a la plaça del Conqueridor. També hi haurà dansa (Maya Triai), circ (magrana Escena i Gonzalo Santamaría) i música itinerant amb la xaranga d’Els Esparralls o la batucada de TremolArtà.  

 

Al web www.cooldaysfestival.com es pot consultar la informació del Festival actualitzada.

Tornar a d'alt