Segueix-nos
08/02/2024
‘Recull la merda del teu ca’, comença una campanya municipal per millorar la neteja d’excrements de ca a la via pública
La iniciativa de sensibilització serà reforçada amb una campanya a peu de carrer, l’increment de la vigilància policial i l’elaboració d’una diagnosi de situació que ja s’ha iniciat

La gent d’Artà no vol més merda de ca als carrers. Aquesta és una de les queixes més habituals que rep l’Ajuntament d’Artà per part de la ciutadania. De fet, va ser una de les propostes més votades en el procés de pressupostos participatius de 2022 (‘Conscienciació sobre els excrements canins i més control policial’). Es tracta d’una problemàtica que no es nova i que ja s’abordà l’any 2019 en el marc de la campanya municipal de civisme, sota el títol ‘Passejar pel poble no ha de ser qüestió de sort’. En aquella ocasió es generaren reaccions i resultats positius, però al temps reaparegué el problema.

Ara, l’Ajuntament d’Artà ha posat en marxa una acció que, amb el missatge ‘Recull la merda del teu ca’, té per finalitat principal millorar la neteja d’excrements i orina dels carrers del poble. La campanya està articulada en diferents actuacions i fases i té per objectiu conscienciar les persones propietàries de cans sobre la recollida dels excrements dels animals a la via pública, analitzar les zones del municipi on la problemàtica és més recurrent per poder actuar-hi en conseqüència i augmentar la vigilància policial a les zones on es detecten més excrements.

Sensibilització, campanya a peu de carrer i més presència policial

La campanya arrenca avui amb la presentació d’un problema conegut per tothom. L’Ajuntament demana civisme i recorda com es pot contribuir a una bona convivència i una tinença responsable de mascotes. Per això fa servir part del material audiovisual utilitzat l’any 2019, al qual se li ha afegit un cartell informatiu amb el lema de la d’enguany ('Recull la merda del teu ca'). Aquest cartell (vegeu aquí), amb un missatge més directe, recull les sancions a les que hauran de fer front les persones que deixin els excrements dels seus cans al carrer (entre 500 i 10.000 euros, segons la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals) a l’hora que recorda les tres accions bàsiques que s’han de tenir en compte quan es passeja el ca per la via pública: dur-lo fermat, recollir els excrements i esbandir l’orina amb aigua. En paral·lel, per reforçar el missatge, s’han recollit els testimonis de dos veterinaris d’Artà que seran difosos per saber les conseqüències de l’abandonament dels excrements relacionades amb la higiene i la salut pública.

També s’ha editat en paper un mapa d’Artà amb la ubicació de les 136 papereres distribuïdes pel poble on es poden dipositar els excrements, que serà repartit a les persones que passegen el seu ca durant la fase informativa a peu de carrer. Juntament amb el mapa es repartiran dispensadors de bosses i bidons per esbandir l’orina. Durant el desenvolupament d’aquesta fase a peu de carrer, l’Ajuntament ha requerit una major presència policial durant les hores de major afluència de propietaris d’animals. La Policia Local durà a terme controls estàtics en diferents punts del poble i aprofitarà els controls per informar la gent de les seves obligacions.

Finalment, l’Ajuntament durà a terme una diagnosi de la problemàtica per zones. Aquesta feina de camp, que ja s’ha iniciat i s’han detectat més de 500 excrements a tot el poble, recollirà els punts on es localitzen més increments, la distància a la paperera més pròxima o el moment del dia en què es produeixen més infraccions. Aquesta informació servirà per tenir una fotografia completa de la situació i, d’aquesta manera, prendre les mesures corresponents. 

Exposició

La necessitat de fer visible i denunciar la problemàtica dels excrements de cans ha arribat també fins a les aules. Concretament, l’alumnat de segon d’ESO del Col·legi Sant Salvador ha creat un projecte expositiu anomenat ‘Emmerdats’, que ha consistit a retratar excrements de ca de la via pública per mostrar la situació i denunciar la deixadesa i l’incivisme de les persones propietàries. Aquestes imatges s’exposaran a partir de demà, fins dia 13 a les Voltes de Na Batlessa. Us animam a anar-hi.  

Tornar a d'alt