Segueix-nos
09/05/2023
Artà suma set establiments a 'Emblemàtics balears' amb l’objectiu de visibilitzar i protegir el comerç tradicional
El projecte de l’IDI, que és qui selecciona els establiments, supera els 300 comerços adherits en 27 municipis d’arreu de les Balears

Un total de set establiments del municipi d’Artà s’han incorporat al projecte Emblemàtics Balears, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI). Els comerços d’Artà catalogats a 'Emblemàtics balears' són:

  • Ca n’Estaca (supermercat): arrelat amb història.
  • Can Botella (electrodomèstics, mobiliari i equipament de la llar): amb història.
  • Cas Sagristà (pintures, piscines i xemeneies): amb història.
  • Comercial Casellas (magatzem de productes agrícoles i ramaders): emblemàtic.
  • Cooperativa d’Artà (alimentació i altres productes): arrelat.
  • Forn Can Leu (forn i pastisseria): emblemàtic.
  • Licors Moyà (elaboració i venda de begudes): arrelat amb història.

Són els ajuntaments els que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’IDI que estableix les diferents categories. És també l'IDI l'organisme que fa la selecció final de comerços. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics. El projecte 'Emblemàtics balears' neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Amb la incorporació dels establiments d’Artà, 'Emblemàtics balears' ja compta amb 302 comerços catalogats de 27 municipis diferents. Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (4), Alcúdia (7), Algaida (5), Artà (7), Campos (16) Consell (6), Esporles (5), Felanitx (12), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (73), Pollença (9), Porreres (8), Santa Maria del Camí (15), Santanyí (7), sa Pobla (7), Selva (1), Alaior (5), es Mercadal (1), Ferreries (11), Maó (18), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5).

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creixerà a mesura que s’incorporin al projecte més municipis.

Tornar a d'alt