Segueix-nos
20/02/2024
Els municipis del Llevant s’uneixen per poder optar a finançament europeu per a la millora del cicle urbà de l’aigua
L’Ajuntament d’Artà ha inclòs un projecte de 416.253 euros, que engloba onze actuacions, amb els quals podrà continuar la tasca iniciada en la gestió de l’aigua del municipi

La unió i col·laboració de diferents ajuntaments del Llevant de Mallorca, i també d’empreses gestores del cicle urbà de l’aigua de la comarca, ha permès a l’Ajuntament d’Artà accedir a una ajuda econòmica de 416.253 euros procedents d’Europa per transformar i modernitzar els sistemes de gestió d’aigua del municipi. Concretament, l’Ajuntament d’Artà s’ha agrupat en una unió de beneficiaris amb  l’Empresa de Serveis del Municipi de Manacor (SAM), l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i les empreses concessionàries que gestionen les aigües de Capdepera, Son Servera, Manacor i Sant Llorenç per poder presentar-se a la convocatòria d’ajudes del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de digitalització del cicle de l’aigua, sol·licitant un total subvencionable de 4,6 milions d’euros per a tots els municipis.

Problemàtica al Llevant

Al Llevant mallorquí, les institucions i empreses gestores de l’aigua comparteixen tota una sèrie de característiques ambientals que fan fortament recomanable la creació del consorci per tal d’abordar-les de manera conjunta. Un dels punts en comú és que l’única font de subministrament d’aigua potable són els aqüífers, i molts d’aquests estan contaminats per nitrats o bé sobreexplotats. A més, amb la disminució de les precipitacions com a conseqüència del canvi climàtic i la gran demanda estacional, el problema s’anirà agreujant. Per tant, i així ho defineixen els plans aprovats, cal gestionar de manera més eficient la demanda d’aquest recurs i reduir-ne les fuites.

Projectes a Artà

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Artà ha treballat de forma coordinada amb la resta de departaments tècnics de les entitats representades en el consorci per redactar el projecte, que engloba diferents actuacions per a cada municipi.

Amb l’impuls econòmic que suposaria la concessió d’aquesta subvenció es podrien seguir treballant les línies marcades a l’estratègia de gestió d’aigua al municipi, tema prioritari del consistori. Accions fetes com la recerca de nous pous de subministrament, compra de comptadors digitals, millora de les infraestructures hidràuliques de captació, recerca de fuites, campanya de conscienciació i reunions amb l’administració hidràulica per la planificació i millorar infraestructures, es veurien complementades i millorades i permetrien complir les noves normatives d’abastament i sanejament, que de cada vegada exigeixen controls més estrictes de serveis.

Tornar a d'alt