Segueix-nos
25/03/2021
Artà, primer municipi balear Cittaslow, de la xarxa de municipis per a la qualitat de vida
Una representació de l’equip de govern municipal ha intervingut avui en l’assemblea internacional Cittaslow, celebrada en línia, on s’ha certificat l’adhesió d’Artà i també del municipi aragonès de Benabarre a un moviment que compta amb dotze municipis certificats a l’Estat espanyol i més de 230 arreu del món

Artà s’ha convertit avui en el primer municipi de les Illes Balears en formar part de la Xarxa Cittaslow de municipis per a la qualitat de vida de les seves ciutadanes i ciutadans. Cittaslow és un moviment nascut a Itàlia l’any 1999 a partir de l’Slow Food (filosofia que defensa les tradicions regionals, la bona alimentació, el plaer gastronòmic i un ritme de vida lent), amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania a partir de propostes vinculades al territori, al medi ambient o a les noves tecnologies.

Una representació de l’equip de govern municipal ha intervingut avui a l’assemblea internacional Cittaslow, celebrada en línia, en la qual s’ha fet una presentació d’Artà i s’han descrit les característiques que fan el municipi creditor d’integrar-se en aquest moviment. En l’acte d’avui també s’ha acreditat el municipi de Benabarre, a Osca.

Amb ells són una dotzena els municipi de l’Estat espanyol que formen part d’aquesta xarxa, després dels catalans Begues, Begur, Pals; el valencià Morella; els bascs Balsameda, Lekeitio i Mungia; l’andalús Bubión; l’aragonès Rubielos de Mora; i el canari La Orotava. Arreu del món n’hi ha adherits més de 230, de països com Alemanya, França, Noruega, Holanda, Turquia, la Xina Austràlia o els Estats Units, entre d’altres.

Certificats de qualitat

Per ser Cittaslow, els municipis han de complir amb una sèrie de requisits que marca el propi moviment. Cada població té unes característiques pròpies que la fan diferent a les altres, però s’analitzen 71 punts agrupats en 7 grans categories: polítiques energètiques i favorables al medi ambient; política d'infraestructures; política de qualitat de vida urbana; polítiques a favor de l’agricultura, el turisme i l’artesania; polítiques d’hospitalitat, conscienciació i formació; polítiques de cohesió social i, finalment, foment de l’associacionisme.

Les Cittaslow se sotmeten a controls periòdics per poder mantenir els requisits de qualitat. Alguns d’aquests requisits formen part de el moviment i altres s’introdueixen en funció de les diferents realitats territorials i socioeconòmiques. Cal recordar que en les Cittaslow la qualitat depèn de l’ajuda i l’interès individual que ofereixen tant els operadors públics com els privats. Cada ciutadà slow pot participar activament per millorar la seva població.

Tornar a d'alt