Segueix-nos
16/03/2021
L'equip de govern d'Artà durà al Ple de març el suport al Manifest per a la prevenció del càncer de còlon a les Illes Balears
La Junta local d'Artà de l'AECC recollirà signatures dimarts que ve al mercat perquè l'Executiu reprengui el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, estancat des de fa uns anys

L'equip de govern de l'Ajuntament d'Artà està treballant per dur al Ple municipal de març una proposta de suport al 'Manifest per a la prevenció del Càncer de Còlon a les Illes Balears', a petició de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Així mateix, es demanarà sol·licitar a la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Amengol, i a la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, que garanteixin el dret dels ciutadans i ciutadanes d'Artà a participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, estancat des de fa uns anys, i que accelerin la seva implantació a tot el territori de les Illes Balears. 

Aina Mercadal, presidenta de las Junta Comarcal del Llevant de l’AECC, i Joaquín Ortega, president de la Junta Local d’Artà de l’AECC, s'han reunit amb Manolo Galán, batle d'Artà, per traslladar-li la seva preocupació sobre aquesta qüestió. Així mateix, l'han informat de la iniciativa de la Junta Local d'Artà de l'AECC de recollir firmes dimarts que ve al mercat per aconseguir la reactivació el Programa de Detecció Precoç, un Programa que salva vides.

Càncer de còlon: la importància d'una detecció precoç

Segons l'AECC, el càncer de còlon és el segon amb major taxa de mortalitat i l'any passat 320 persones moriren a les Illes per aquesta causa. Els programes de cribratge poblacional permeten evitar o detectar precoçment aquest càncer, que si es detecta a temps es pot curar en el 90% dels casos. Totes les persones entre 50 i 69 anys tenen dret a participar en aquesta mesura de prevenció. A Artà serien unes 1.700 persones que, segons dades de l'AECC, podrien prendre part en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte. Aquesta mesura donaria peu la detecció de 4 diagnòstics de càncer i a 15 diagnòstics de pòlips d'alt risc a cada ronda, segons l'Associació. 

Tornar a d'alt