Segueix-nos
25/11/2020
25N-Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Fa 21 anys l'ONU donà caràcter oficial a aquest dia, que commemora el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Mirabal, l'any 1960 a la República Dominicana

El 25 de novembre es commemmora el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. A Artà han sorgit una sèrie d'iniciatives de diferent caire per visibilitzar aquesta xacra per part de particulars i col·lectius feministes, tot i que aquelles que altres anys fomentaven la concentració de persones s'han vist limitades a causa de la situació sanitària. Als centres escolars també s'ha treballat aquesta temàtica, en què l'educació juga un paper fonamental per combatre-la. 

El personal municipal ha guardat a les 12 hores un minut de silenci davant l'Ajuntament en senyal de repulsa a la violència envers les dones. Dilluns que ve, en el Ple municipal, es llegirà el manifest institucional d'aquest any (consultau-lo en aquest enllaç). 

Informació a les aules

L'Ajuntament d'Artà ha mantingut enguany el conveni amb l'Institut Balear de la Dona (IBDona) per impartir tallers als centres escolars del municipi relacionats, d'una o d'altra manera, amb la violència contra les dones. La pornografia i la prostitució, la prevenció contra la violència de gènere o l’efecte de les xarxes socials en l’adolescència són temàtiques íntimament lligades a aquesta xacra i en aquestes sessions són tractades per personal especialitzat. En total se n'impartiran 90 sessions.

 

Història del 25 N

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. En aquella trobada, les dones varen denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, varen ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistènciaEl 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

 

Tornar a d'alt