Segueix-nos
30/09/2020
Comencen les obres de la futura cotxera-gasinera dels nous busos TIB a Artà
Avui s'ha posat la primera pedra de la futura cotxera, ubicada al Polígon, que donarà servei a la zona de Llevant

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyats pel batle d’Artà, Manolo Galán, la regidora de Promoció Econòmica d'Artà, Maria Antònia Sureda, i el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, han posat aquest matí la primera pedra de la futura cotxera de la nova flota de busos TIB a Artà.

Armengol ha destacat el nou model de transport públic, amb el qual «serem una illa capdavantera en el transport públic per carretera», i ha volgut agrair la implicació de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, dels ajuntaments, en especial del d’Artà per la seva aposta per la sostenibilitat, i de la ciutadania que va participar en el disseny d’aquest nou sistema a través del procés participatiu obert pel Govern.

La presidenta ha explicat que el nou model «incentivarà l’ús del transport públic», ja que oferirà més connectivitat i més freqüències, és accessible, i el sistema tarifari i la targeta moneder permetran premiar els usuaris freqüents amb preus més econòmics.

El conseller Pons ha avançat que s’estan complint els nous calendaris establerts després de la crisi de la COVID-19 i que al principi del 2021 ja podrà estar operatiu tot el nou sistema. «Aquest és un projecte llarg, en què duim fent feina cinc anys, i que ha suposat grans esforços per la rigorositat amb què s’ha fet feina», ha explicat Pons, i que permetrà tenir un model de transport «modern, eficient i amb una qualitat de servei difícil de trobar actualment a Europa».

A l’acte també han participat el conseller delegat de Sagalés, Ramon Sagalés, i la cap d’explotació de Sagalés-Caldentey, Francisca Caldentey, empresa que gestionarà la nova concessió del transport públic interurbà de la zona i promotora de la nova cotxera.

L’obra, ubicada al polígon industrial d’Artà, inclou la construcció d’una cotxera amb capacitat per allotjar vint-i-sis autobusos i vint-i-un turismes per als treballadors, un assortidor de càrrega ràpida de gas natural comprimit i un túnel de rentatge. A més, també es construirà un edifici que acollirà una oficina, un magatzem, una sala de recaptació, armariets per als conductors, sales de descans i banys. La nova cotxera s’acabarà de construir a la darreria de l’any i suposa un cost de 894.117,63 euros (IVA exclòs).

La nova infraestructura és una de les obres previstes en el contracte de la nova concessió del servei de transport públic de la zona Llevant-Migjorn que gestionarà l'empresa Sagalés-Caldentey. El servei d’aquesta zona s’incrementarà en un 39,5 % respecte del servei actual.

Algunes de les millores seran, per exemple, dues línies troncals que connectaran Llevant i Migjorn amb Palma amb busos de major capacitat i amb una freqüència de pas d’un bus cada hora durant tot l’any; tres intercanviadors principals ubicats a Manacor, Campos i Felanitx, que oferiran connexió horària entre les dues línies troncals i les línies que recorreran els diferents nuclis de les zones. Es millorarà també la connectivitat amb l’aeroport amb dues línies, i la zona del Pla de Mallorca tindrà una millor connexió amb tres línies directes a Palma, noves connexions amb el tren i amb els dos hospitals de referència de la zona. A més, durant l’estiu s’incrementarà l’oferta a la zona de la costa.

Tot el servei de la zona de Llevant-Migjorn es farà amb setanta-cinc busos nous de gas natural comprimit, amb quatre busos híbrids/elèctrics que circularan entre Cala Bona i Porto Cristo i amb dos minibusos dièsel Euro VI.

 

Noves cotxeres per a la futura flota del TIB

La cotxera que avui s’ha visitat és una de les sis noves instal·lacions previstes per acollir la futura flota d’autobusos que començarà a circular el pròxim hivern. Recordam que el TIB disposarà de 223 busos totalment renovats i més sostenibles.

A més de la cotxera d’Artà, l’empresa Sagalés–Caldentey disposarà d’una altra cotxera a Felanitx que estarà ja construïda al principi de novembre.

A Calvià, ja estan en marxa les obres de la cotxera del servei de la zona de Ponent, que gestionarà Moventis. L’obra, ubicada al polígon industrial de Son Bugadelles inclou la construcció d’una cotxera amb capacitat per a 42 vehicles i una estació de servei per a subministrament de gas natural comprimit i gasoli, que estarà oberta al públic. També es construirà un edifici de serveis que acollirà una zona de recaptació i vestidors de personal. El pressupost d’obra i instal·lacions és de 672.121,86 euros (IVA exclòs).

A la zona Nord, concessió que gestionarà el Grupo Ruiz, ja estan en marxa les obres de les cotxeres d’Inca i Alcúdia. La primera s’ubica al polígon industrial d’Inca i comptarà, entre d’altres, amb capacitat per allotjar 15 autobusos, un taller i dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural. El valor estimat del projecte és de 687.676,22 € euros (IVA exclòs). D’altra banda, la cotxera d’Alcúdia, que s’està edificant al polígon de Ca na Lloreta, tindrà capacitat per allotjar 58 autobusos, un taller i dos assortidors de càrrega ràpida de gas natural comprimit. A més, disposarà d’un sistema de captació solar fotovoltaica i punts de càrrega per als busos 100 % elèctrics. El pressupost del projecte és de 914.474,16 euros (IVA exclòs). Totes aquestes cotxeres comptaran amb una gasinera per fer la càrrega de combustible dels nous busos de gas natural comprimit. D’altra banda, també està prevista una cotxera nova a Palma que estarà ubicada al polígon de Sa Tàpia.

 

Font: CAIB

Tornar a d'alt