Segueix-nos
11/03/2019
El pont nou d’accés a Artà ja és operatiu
Les obres d'aquesta nova infraestructura han tengut una durada de cinc mesos

El pont nou d’accés a Artà ha entrat en funcionament avui, després de cinc mesos de feina per part del Consell de Mallorca. La tempesta del passat 9 d’octubre esfondrà l'anterior infraestructura i s'hagué d'escometre aquesta amb caràcter d'emergència. El pont disposa d’un carril per sentit de 3,5 metres cadascun, que estan separats de la via principal per una tanca mixta de fusta i acer, així com d’il·luminació. Els vorals són d’1,80 metres i el carril bici de 2,60 metres. El cost de l’execució del pont és de 2.325.846 euros, si bé amb l’adequació del terreny el cost total de la intervenció en aquest punt de l’Ma-12 ascendeix a 3 milions d’euros. Aquest pont, a diferència de l’anterior, té un cabal deu vegades superior, gràcies al sistema constructiu emprat. Si fins el dia de la tempesta la infraestructura estava formada per tub d’acer per on passava l’aigua, ara s’ha optat per estreps de formigó i bigues tauler i, per tant, un sistema constructiu obert, on l’aigua no es pugui obstruir. 

Amb aquesta obra es tanca una de les intervencions més importants al Llevant i es torna a connectar la Colònia de Sant Pere amb Artà per l’Ma-12. Un cop obert de nou l’accés, ara s’aprofitarà per asfaltar el camí de Carrossa, que fins ara ha estat la via alternativa per moure’s per la zona que molts veïnats utilitzaven, així com el camí de la Calobra i el pont del camí de Conies. 

A més, la pròxima setmana es desmuntarà el pont militar provisional que s’havia instal·lat el passat 4 de desembre. Un cop els militars retirin tots els elements, el Departament de Territori i Infraestructures s’encarregarà de treure l’asfalt que s’havia posat a l’accés al torrent per poder-hi instal·lar el pont i, d’aquesta manera, es tornarà la riba del torrent a l’estat original. Cal recordar que les obres d’emergència del Llevant han suposat en total 23 milions d’euros. 

Protecció del patrimoni
Pel que fa al manteniment de les restes de l’antic pont d’en Pentinat, un bé catalogat, s’ha optat per construir la nova infraestructura 1,5 metres més en direcció a Artà, però en el mateix eix, per dotar de major protecció i visibilitat el pont. D’aquesta manera, si fins ara quedava al descobert una cara d’aquest element protegit, amb la ubicació nova del pont en quedaran visibles tres cares.

 

Fotos: Consell de Mallorca 

Tornar a d'alt