Segueix-nos
29/11/2018
L'Ajuntament celebra la declaració de la tècnica de la pedra en sec Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
Per juny de 2016 dugué a Ple (i aprovà) la proposta de suport de la candidatura

L'Ajuntament d'Artà celebra que la tècnica constructiva tradicional de la pedra en sec hagi estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, ahir, durant la celebració a Illa Maurici del Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del patrimoni Cultural Immaterial. La candidatura fou presentada formalment per Xipre i Grècia, iniciativa a la qual s’hi sumaren França, Itàlia, Espanya, Suïssa, Croàcia i Eslovènia. El Consell de Mallorca féu una petició formal als Ajuntaments de l'Illa perquè se sumassin a aquesta iniciativa, i des d'Artà, l'Ajuntament dugué al Ple municipal de juny de 2016 una proposta d'acord de suport a la candidatura internacional i a la seva presentació davant la Unesco que va ser aprovada.

La pedra en sec, a més d'un patrimoni material centrat majoritàriament en construccions que marquen el nostre paisatge rural, té uns valors immaterials de caràcter cultural únics, qu esón els que ara han estat reconeguts. 

El Consell de Mallorca té des de fa 30 anys brigades de margers, a més d’una unitat dedicada a la pedra en sec per tal de conservar, protegir i divulgar aquesta manera de fer feina i uns dels oficis més tradicionals de Mallorca. A més, i paral·lelament a la candidatura de la Unesco, també s’està fent feina per aconseguir per als margers la qualificació professional i ja s’ha creat l’associació per impulsar un Itinerari Cultural Europeu de la Pedra en Sec.

Tornar a d'alt