Segueix-nos
04/10/2018
La recollida porta a porta a Artà, un èxit col·lectiu
Artà és el sisè municipi que més recicla a Mallorca, amb un 56%

Com cada any, l’Ajuntament està revisant els resultats obtinguts en el tema de reciclatge de residus. L’any 2014, com bé recordareu, es va implementar la recollida porta a porta. Això va implicar un esforç molt gran per part de tothom que, amb els anys, està donant la seva recompensa. Ja des del primer any el reciclatge a Artà va pujar d’un 12 % a un 56 %. Està tothom d’enhorabona, especialment tota la ciutadania que dia a dia fa un esforç per mantenir el bon hàbit de separar els residus.

Aquest any també s’està realitzant la campanya “Separar ens uneix” per part del Govern, protagonitzada per en Toni Gomila, actor d’èxit ben conegut a Artà. Aquesta campanya ens vol acostar el món del reciclatge, mitjançant uns vídeos curts, on es veu exactament què passa després de que ens hagin recollit els residus a casa. Voleu veure com és la incineradora per dins? Sabeu com es fa el reciclatge del vidre? Sabeu en què es converteixen les piles? Us recomanam que guaiteu a la web https://www.separarensuneix.net/ i cliqueu a algun dels vídeos.  Ja sigui per curiositat o per aprendre, podeu veure com és la indústria del reciclatge.

Amb el sistema porta a porta, reciclar és més pràctic i efectiu, i s’elimina la mala imatge que donen els contenidors al carrer quan estan desbordats o quan s’empren malament.  Artà va ser dels primers i ara ja hi ha 37 municipis amb el sistema de recollida porta a porta a Mallorca. Amb aquest sistema es demostra que les xifres de reciclatge són molt bones i hi ha menys impropis, que són aquells residus que no pertoquen a la fracció. A Mallorca, el municipi que més recicla és Esporles, amb un 75% i Artà es situa en la sisena posició amb un 56%, per tant, està molt ben situat. La Unió Europea exigeix que l’any 2020 el reciclatge sigui del 50% i Artà ja hi ha arribat. S’ha de recordar que a nivell de Mallorca el reciclatge és només del 17%, per tant encara queda molta feina a fer a molts municipis.

Reciclar fa bé a tothom, i una vegada s’ha entès ja no hi ha volta enrere. Ara, després de 4 anys d’haver implementat el sistema porta a porta amb èxit, des de l’Ajuntament d’Artà es torna a mirar com es pot millorar. Per això s’està fent un diagnòstic de tot el funcionament de la recollida de residus i s’estan recollint propostes tècniques de millora per als propers 5 anys. Ja s’ha vist com en els darrers 3 anys ha augmentat la fracció de rebuig i la recollida de matèria orgànica s’ha estancat. Hem de seguir conscienciant a veïnats i visitants que separar és la millor opció.

L’Ajuntament s us agraeix la vostra implicació. Aquell espai que dedicau a reciclar a casa vostra o al vostre negoci és ben necessari perquè tot això funcioni.  I per acabar, com bé diu en Toni Gomila: “Tots junts ho podem aconseguir, perquè en qüestió de residus, separar ens uneix”.

Tornar a d'alt