Segueix-nos
06/09/2018
Organitzades les jornades De Bellpuig a Bellpuig, una oportunitat per recuperar la memòria del monestir
Impulsades pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca els pròxims 13,14 i 15 de setembre

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports organitza unes jornades acadèmiques entorn a la història del monestir de Santa Maria de Bellpuig els pròxims 13,14 i 15 de setembre. Aquestes trobades coincideixen amb la posada en marxa d’un Pla d’intervenció a Bellpuig per part de la Brigada de Patrimoni del Consell de Mallorca, que ha de permetre consolidar aquells espais que han patit un procés de degradació.

El vicepresident Miralles ha recordat que des d’inici de legislatura el Consell de Mallorca va assumir el compromís d’invertir 1,1 milions d’euros de recursos propis per fer front a les inversions previstes a Bellpuig per rehabilitar, conservar i projectar un ús cultural i patrimonial d’aquest monestir, ubicat a Artà i propietat del Consell de Mallorca des de 1999. Un procés que compta amb la implicació de l’Ajuntament d’Artà perquè “entenem que Bellpuig ha de formar part necessàriament del discurs cultural, patrimonial i promocional del municipi”.

Una de les principals línies de feina ha estat impulsar l’execució de les inversions previstes i, en aquest sentit, Miralles ha anunciat que “la Brigada de Patrimoni començarà la setmana que ve a treballar en la consolidació i reconstrucció de les edificacions annexes a l’església de Bellpuig”. Es tracta de la posada en marxa d’un Projecte d’intervenció que ha de permetre consolidar aquells espais que han patit un procés de degradació i que inclou actuacions a les cases, les ruïnes del monestir i també a l'església. Tot a l’espera que de cara a final d’any es puguin reprendre les campanyes de prospecció arqueològica de l’entorn de Bellpuig: un Pla d’Intervenció Arqueològica que ha de permetre aprofundir en la investigació del jaciment.

“Crec que a la fi haurem aconseguit fer realitat moltes de les actuacions que l’Ajuntament d’Artà venia reclamant des de fa temps. Fa tres anys que treballam amb el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell analitzant fòrmules jurídiques i administratives que ens permetin dur a terme aquestes inversions. Ara som en aquest punt de poder començar”, ha apuntat el batle d’Artà, Manolo Galán.

Jornades

L’inici d’obres coincideix amb una altra línia de feina que s’impulsa des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell com és la de divulgació i posada en valor d’aquest Bé d’Interès Cultural. És en aquest context que neixen les jornades “De Bellpuig a Bellpuig. Els premonstratesos, de les Avellanes a Artà”, que reuniran especialistes de casa nostra però també d’altres vinguts de Lleida i Madrid per compartir coneixement entorn a la història del monestir de Santa Maria de Bellpuig i els canonges que el varen fundar com a filial del monestir de les Avellanes, d’Os de Balaguer. Una trobada, coordinada per Albert Cassanyes i Pere Fullana, que se celebrarà els dies 13,14 i 15 de setembre a Palma i a Artà, i que també inclou en el seu programa d’actes l'agermanament entre els municipis d’Os de Balaguer i d’Artà a través dels respectius monestirs de Bellpuig, que compartiren nom, orde i història durant dos segles.

Documents relacionats
Tornar a d'alt