Segueix-nos
11/05/2018
Presentada la campanya "No i punt!", que tornarà a Artà
La campanya de sensibilització i prevenció per unes festes lliures d’agressions sexistes, sexuals i homòfobes repeteix enguany amb més material didàctic i activitats

La campanya de sensibilització i prevenció per unes festes lliures d’agressions sexistes, sexuals i homòfobes «No i punt!», repeteix enguany i arribarà (de moment) a 35 minicipis de Mallorca amb més material didàctic, activitats que incentivin la implicació tant d’homes com de dones i amb una xarxa de pobles més coordinada.La Direcció Insular d’Igualtat, dins el Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, té la intenció d’informar, de sensibilitzar i de formar en prevenció, detecció, rebuig i atenció de les agressions sexistes. Un repte que es plantegen les administracions públiques responsables, que és treure la violència sexual i les agressions sexistes de la seva invisibilitat, abordar-les com una qüestió pública que implica el conjunt de la societat i defugir-ne el tractament com quelcom de l’àmbit privat.

Cal tenir en compte que una part important de les festes tradicionals i populars parteixen de la invisibilització de les dones en la participació, tal com es va fer veure en les jornades de formació de la campanya del mes d’abril. D’aquesta manera, la cultura suposa un obstacle per als drets de la dona en un paradigma que cerca garantir la igualtat en el gaudi dels drets culturals. Les administracions públiques han de garantir el dret de les dones a accedir, participar i contribuir en tots els aspectes de la vida cultural. Això també comprèn el dret a participar activament en la identificació i interpretació del patrimoni cultural, i a decidir sobre les tradicions, els valors o les pràctiques culturals que, en tot cas, s’han de mantenir, reorientar, modificar o abandonar. (Quart informe de la relatora especial sobre els drets culturals, A/67/287 de les Nacions Unides).

Els punts d’informació que s'instal·laran els dies de festa al municipi disposaran del material de sensibilització següent: motxilles, polseres, xiulets (tallers de wendo), camisetes, xapes, adhesius per als banys dels bars, test antiagressions, imatges per posar als tassons de les festes, fotoreclam (photocall), joc de dinamització, roll-up, banderola, braçalets, protocolet, llibret de detecció d’agressions sexistes. D'altra banda, es preveu duu a terme una jornada sobre sexismes i tradicions, adreçada a personal tècnic i polític dels ajuntaments, fer formació a les comissions de festes i/o regidories, mitjançant el protocol de prevenció i actuació (amb batlia, regidoria de serveis socials, participació ciutadana i festes, seguretat i joventut; policia local, guàrdia civil responsable de la zona, servei sanitari (responsable de VG), protecció civil; representants de cada una de les entitats que participen en l’organització de les festes (clubs d’esplai, associacions feministes, associacions de bars...), fer també formació en prevenció i intervenció en agressions sexistes per a grups de joves i altres col·lectius (associacions feministes, etc.), de la qual poden sortir agents de prevenció que poden ser presents com a referents durant la festa.

Tornar a d'alt