Segueix-nos
05/12/2017
El Consell destina 1,1 milions d’euros a la consolidació del monestir de Bellpuig
La Comissió de Patrimoni Històric ha aprovat avui un Projecte d’intervenció pressupostat en 60.000 euros

El Consell de Mallorca ja disposa d’1,1 milions d’euros per fer front a les inversions compromeses al monestir de Bellpuig, segons ha informat avui horabaixa el vicepresident primer de la institució, Francesc Miralles, que ha detallat les diferents actuacions previstes, consensuades amb l’Ajuntament d’Artà. Miralles ha visitat el monestir de Bellpuig juntament amb la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, el batle d’Artà, Manolo Galán, i els tinents de batle Bartomeu Gili i Aina Maria Comas.

La trobada ha servit per fer balanç de l’estat de les actuacions previstes en el conjunt del monestir. Miralles ha informat que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell ja disposa de 1,1 milions d’euros de recursos propis per fer front a les inversions previstes a Bellpuig: el pressupost de 2018 incorpora 700.000 euros per dur a terme actuacions en aquest conjunt patrimonial, que se sumen als 400.000 que hi havia pressupostats fins ara.

El batle d’Artà, Manolo Galán, s’ha mostrat “molt satisfet de que les converses dutes a terme des de fa temps entre el Consell de Mallorca i l’ajuntament hagin arribat a bon port i s’hagin concretat tant en la dotació econòmica com en el gruix d’intervencions plantejades. Amb aquesta important inversió es reforça el projecte de divulgació de la cultura i el patrimoni artanenc de Bellpuig. Hi guanya la cultura i, per tant, hi guanyam tots”.

“El Consell de Mallorca invertirà aquests recursos directament al monestir de Bellpuig”, ha explicat el vicepresident primer, “al mateix temps que redactarem l’acord de col·laboració que faci possible la utilització de Bellpuig per part de l’ajuntament d’Artà, perquè entenem que el monestir ha de formar part del discurs patrimonial i cultural del municipi”.

El vicepresident també ha informat de l’acord assolit avui en la Comissió de Patrimoni Històric, que ha aprovat un Projecte d’intervenció a Bellpuig pressupostat en 60.000 euros, que ha de permetre consolidar aquells espais que han patit un procés de degradació i que inclou actuacions a l’església, les cases i les ruïnes del monestir. Un pla que executarà la Brigada de Patrimoni a partir del mes de gener.

Aquest pla se suma a les actuacions d’urgència autoritzades el passat mes d’octubre i que es troben en marxa actualment: neteja de vegetació, revisió de l’apuntalament existent, reforç del mur tapial, substitució de malles de finestrals a l’església, retirada de cartelleria obsoleta i tancament de les zones d’accés, principalment.

Dins el 2018 s’iniciaran les obres del Pla d’intervenció aprovat avui però també es posarà en marxa des del Servei de Patrimoni del Consell la redacció d’un pla d’actuacions que va més enllà de les tasques de consolidació i urgència: s’abordaran aspectes com millorar la mobilitat i l’accès a Bellpuig, l’execució d’un Pla d’Intervenció Arqueològica per aprofundir en la investigació entorn al jaciment i també un Pla d’interpretació d’aquest conjunt patrimonial. Unes actuacions que el vicepresident Miralles ha calculat que requeriran d’un pressupost aproximat de 600.000 euros.

“L’objectiu és que Bellpuig esdevingui un espai visitable”, ha assenyalat Miralles, “que pugui acollir activitats de divulgació relacionades amb la cultura i el patrimoni. Ara ja tenim els doblers per afrontar les inversions necessàries i començarem a fer feina, més enllà de les urgències, aquest mateix mes de gener”.

El monestir de Santa Maria de Bellpuig, a Artà, és Bé d’Interès Cultural (BIC) en la categoria de monument des de 2004. Propietat del Consell de Mallorca des de 1998, Bellpuig és una església de repoblament amb un alt valor arqueològic, ja que les diferents campanyes d’excavacions han tret a la llum restes d’època prehistòrica, romana, musulmana i de la mateixa comunitat monacal. 

Tornar a d'alt