Segueix-nos
19/10/2017
Clou satisfactòriament el projecte bianual de conservació i adequació de Ses Païsses
Les feines, subvencionades pel Consell de Mallorca, s’han encaminat a la consolidació de l’entrada principal de la murada, l’eliminació de terreres antigues del jaciment i la reorganització del claper actiu

El ‘Projecte bianual de conservació preventiva i d’eliminació i adequació de les terreres de  Ses Païsses (Artà) (2016-2017)’, realitzat per l’arqueòleg Bernat Font i l’Ajuntament d’Artà, ha finalitzat de manera satisfactòria amb la presentació de l’informe tècnic. Les feines han estat subvencionades i supervisades pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca en el marc de la convocatòria per a la realització d’intervencions arqueològiques i/o paleontològiques a l’Illa de Mallorca per a 2017. Els objectius d’aquestes feines han estat assegurar la conservació de la murada mitjançant la seva consolidació i eliminar els clapers antics del poblat, reorganitzant a més a més el que és actiu.

En l’informe tècnic de les feines, Bernat Font assenyala que urgia actuar a la banda interior de la murada, una de les parts més emblemàtiques del poblat, davant la pèrdua de rebliment i la possibilitat de despreniment existent perquè molts blocs de pedra estaven solts, convertint-se en una amenaça per a la seguretat dels visitants que, malgrat la prohibició expressa, hi pugen. Amb la consolidació d’aquest tram de la murada s’ha assegurat la conservació de l’estructura i s’ha minimitzat el risc de despreniments de  pedres i rebliment de la coronació i dels murs.

Per la seva banda, s’ha actuat sobre els clapers netejant l’entorn de vegetació, eliminant les pedres que es  trobaven en l’esplanada, i reorganitzant-lo, eliminant-ne una part propera a estructures arqueològiques visibles. L’informe alerta de la possibilitat de que el claper afecti a restes arqueològiques, per la qual cosa suggereix una valoració conjunta amb els tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca per a la seva eliminació progressiva en els pròxims anys. L’escrit proposa no abocar més residus d’intervencions  arqueològiques al claper, sinó extreure’ls del jaciment. Els clapers (pedres i sediments acumulats des de les primeres intervencions arqueològiques dels anys 60) són una de les principals problemàtiques de Ses Païsses pel fort impacte visual negatiu que tenen, a més de ser un impediment a l’hora de veure i treballar sobre possibles estructures arqueològiques tapades.

Tornar a d'alt