Segueix-nos
17/10/2017
Vist per a sentència el judici per la demanda de la titularitat de les murades i el pati de Sant Salvador
L’Ajuntament d’Artà sosté que són béns de propietat municipal amb un ús públic certificat; han declarat un total de vuit testimonis per les dues parts

El Jutjat de Primera Instància nº5 de Manacor ha acollit avui la vista per la titularitat de la murada i del recinte de Sant Salvador entre l’Ajuntament d’Artà i la Parròquia de la Transfiguració del Senyor, judici que ha quedat vist per a sentència. El procés s’ha celebrat arran de la denúncia de l’Ajuntament d’Artà, el passat 14 de març, per declarar nul·la la inscripció de les murades i el recinte de Sant Salvador en el Registre de la Propietat per part de l’Església Catòlica i la seva rectificació, registrant-ne el domini municipal i, per tant, de tots els artanencs i artanenques. El consistori manté que les murades són de domini municipal des de la seva construcció, en el segle XVI, en base a la documentació pública que així ho acredita i sosté que mai li han deixat de pertànyer. Per la seva banda, el representant legal de la parròquia ha conclòs que Sant Salvador és una finca única composada per església, casa corral, murades i patis que pertany a l’Església des de 1865. Han declarat un total de vuit testimonis i pèrits per les dues parts i la sentència se farà pública en un període d’entre 10 dies i dos mesos.

El 10 de desembre de 2014, el canceller i secretari general del Bisbat de Mallorca, Josep Adrover Vallbona, va sol·licitar la inscripció en el Registre de la Propietat de Manacor de la “finca consistent en església, casa i explanada que inclou tota la superfície inclosa dins del recinte emmurallat”, que es va fer efectiva dia 9 de març de 2015.

El cas de la immatriculació, per part de l’Església catòlica, del recinte i les murades de Sant Salvador ha estat un dels més coneguts i polèmics, motivant en part la Proposició no de llei relativa a reclamar la titularitat del domini o d’altres drets reals immatriculats a favor de l’Església catòlica a les Illes Balears, aprovada per una molt àmplia majoria el passat 21 de febrer.

La defensa de la titularitat pública municipal de les murades i el recinte de Sant Salvador, a banda d’acord de Ple, és un compromís d’actuació del pacte de governabilitat de l’Ajuntament d’Artà.

Tornar a d'alt