Segueix-nos
11/05/2017
L’Ajuntament d’Artà, preocupat per la primerenca edat de consum d’alcohol i tabac dels nins i nines del municipi
Un total de 345 menors d’entre 12 i 16 anys han participat en els tallers de prevenció que l’Ajuntament ha ofert enguany als centres educatius del poble

Les menors i els menors d’Artà proven l’alcohol per primera vegada als 13,20 anys de mitjana, el tabac als 13,46 i el cànnabis als 14,30 anys. Aquests han estat alguns dels resultats dels 16 tallers de prevenció en el medi educatiu que l’Ajuntament ha ofert enguany gratuïtament als centres escolars del municipi i en els quals han pres part 345 nins i nines de l’IES Llorenç Garcies i Font, i els centres concertats Sant Bonaventura i Sant Salvador. Aquests tallers, realitzats per l’entitat Energy Control, s’han dut a terme “per tenir informació de primera mà sobre la relació que tenen els menors del municipi amb l’alcohol i les drogues, conèixer els seus riscos, fer-los partícips i ensenyar-los a  valorar, decidir i escollir al respecte”, ha assenyalat la regidora de Serveis Socials, Aina Comas, que ha valorat  molt positivament l’experiència. “L’Ajuntament d’Artà ha volgut posar diferents eines i recursos  d’informació, suport i ajuda a l’abast dels joves davant possibles situacions de perill i vulnerabilitat en què es trobin o puguin trobar”, ha afegit.

 En aquests tallers hi han participat 51 escolars de 1er d’ESO, 46 de 2on, 132 de 3er i 116 de 4t i s’han abordat, entre altres qüestions, el consum d’alcohol, tabac i cànnabis, altres drogues i els seus efectes, la composició de les drogues, la relació amb el sexe, la influència del grup en el consum o les sobredosis. Quan parlen de mesures de reducció de riscos, els participants asseguren que sempre mengen alguna cosa abans de beure i que coneixen els seus límits i eviten sobrepassar-los. A més a més recomanen no conduir si s’ha begut i utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals. Han fet una valoració dels tallers de 9,13 sobre 10.

Demanats sobre la persona a la qual acudirien en cas de trobar-se amb un problema amb les drogues, un 28,2% ha optat pel professor o professora, un 13,5% pel metge o metgessa de família, un 13,1% per un o una professional especialitzada i un 9,9% pels pares o mares.

L’oferta d’aquets tallers s’emmarca dins la feina encetada per l’Ajuntament l’any passat i té a veure amb un concepte integral de la salut comunitària. Al marge dels tallers de prevenció alcohol i drogues, s’han ofert també tallers de diversitat afectiva-sexual i identitats de gènere, de prevenció de l’abús sexual infantil i de prevenció de malalties de transmissió sexual. L’Ajuntament enllesteix aquests dies l’esborrany del Pla Municipal d’actuacions sobre el consum de drogues i conductes addictives.

Tornar a d'alt