INICI
  TransparŔncia
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participaciˇ ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  TelŔfons i adreces
  Organitzaciˇ
  Grups polÝtics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'ArtÓ

Enllaš a incidŔncies

Enllaš a pla d'acciˇEnllaš a entitats ciutadanes
Enllaš a entitats esportives

Enllaš a biblioteca

Enllaš al Teatre d'ArtÓ
Enllaš a la RÓdio Municipal d'ArtÓ

 Presentaciˇ del llibre "Aspectes materials i lingŘÝstics de la cultura dels pescaires d'ArtÓ"
 \N

03/09/2002

batlia

El llibre Aspectes materials i lingŘÝstics de la cultura dels Pescaires d'ArtÓ del qual n'Ús autor DamiÓ Duran i Jaume, es va presentar dissabte, dia 7 de setembre, aprofitant l'avinentesa de la Fira d'ArtÓ, a la sala d'actes del Teatre. El volum, reeditat recentment per l'Ajuntament d'ArtÓ a travÚs d'Impremta Roig, SL, ha comptat amb la colĚlaboraciˇ de l'Associaciˇ de Pesca Recreativa de Llevant i de la Caixa de Balears Sa Nostra. Es tracta d'una segona ediciˇ, puix que la primera, de 1978, estÓ exhaurida des de fa molt de temps. L'interŔs de l'obra rau en la descripciˇ d'un art de pesca que Ús molt tradicional d'ArtÓ i de la seva contrada.

L'acte de presentaciˇ va comptar amb la participaciˇ del batle d'ArtÓ, Montserrat Santandreu; de Miquel Pastor, ge˛graf i ex batle d'ArtÓ, que va presentar el llibre i l'autor, i el mateix autor, DamiÓ Duran. Tant Miquel Pastor com DamiÓ Duran varen fer-se ress˛ de la cultura i coratge d'aquells homes que es dediquen a la pesca recreativa, homes que se saben de mem˛ria el nom de totes les pesqueres de la zona de Llevant, que posen en perill la seva vida a l'hora de tirar-se amb cordes per accedir a les millors zones per a la captura de salpes i oblades.

La revisiˇ de l'anterior ediciˇ, duta a terme pel mateix autor durant aquest mesos de 2002, ha constatat que encara perduren gairebÚ tots els noms de les pesqueres que en el seu dia (els anys 1972 i 1973) li anomenaren, de viva veu, pescadors tan mÝtics i mitificats per a les segŘents generacions de pescaires com en Joan Manuel o en Barraca. TambÚ ha pogut constatar que la manera de fer puu no ha variat bÓsicament de com ho feien en els anys 70.

El text segueix l'itinerari dels pescaires des del moment que abandonen les eines de cada dia, preparen els ormeigs, i executen l'estratŔgia d'anada (a vegada la trobada de tots al Coll dels Pescadors), estada i tornada de les pesqueres. TambÚ descriu la rebuda que tenien a la famÝlia.