INICI
  TransparŔncia
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participaciˇ ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  TelŔfons i adreces
  Organitzaciˇ
  Grups polÝtics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'ArtÓ


Enllaš a incidŔncies

Enllaš a pla d'acciˇEnllaš a entitats ciutadanes
Enllaš a entitats esportives

Enllaš a biblioteca

Enllaš al Teatre d'ArtÓ
Enllaš a la RÓdio Municipal d'ArtÓ

 ArtÓ impulsa un nou sistema de gestiˇ de residus
 

31/10/2013

Batlia

La concessió del servei de recollida de residus i neteja viària de l’Ajuntament d’Artà finalitza a principis de l’any que ve. Per aquest motiu, i per acomplir la normativa europea, estatal i insular, que determina que l’any 2020 els municipis han de reciclar o reutilitzar un 50 % dels seus residus domèstics, la corporació ha decidit implantar un nou sistema de gestió dels residus.

Aquest nou sistema es basa en la recollida selectiva de residus, que ha estat el punt de partida establert per elaborar el nou plec de condicions per a la concessió del servei. Això vol dir que a principis de 2014 tot el municipi haurà de separar els residus domèstics en les diferents fraccions (paper, envasos lleugers, vidre, matèria orgànica i rebuig), que es recolliran porta a porta.

Per implantar aquest nou sistema, s’han revisat i modificat les actuacions que fins ara es duien terme. A més, l’Ajuntament també ha organitzat reunions informatives amb diferents sectors de població per captar suggeriments per millorar aquest servei. Així, alguns aspectes que conformaran el plec de condicions seran fruit d’aquestes trobades.

Modificació de l’horari del Punt Verd d’Artà

Una de les modificacions que implica la posada en marxa d’aquest nou sistema de gestió de residus és la retirada dels contenidors d’arreu del municipi. Per això, però, cal millorar el servei del Punt Verd d’Artà i, en conseqüència, els horaris d’obertura. Per tant, a partir de dilluns (4 de novembre), l’horari d’hivern del Punt Verd serà de dilluns a divendres, de 7.45 h a 13 h i de 16 h a 18.30 h, i els dissabtes i diumenges, de 9 h a 13 h i de 16 a 18.30.

El Ple aprova l’ordenança amb què es rebaixa la taxa de fems

Així mateix, al plenari que es va dur a terme dia 29 d’octubre, es va aprovar la taxa per recollida, transferència, transport i tractament dels residus sòlids urbans per a l’any 2014. La novetat és que l’Ordenança que la regula inclou un apartat de bonificacions per a qui recicli correctament els residus. Això vol dir que les persones que s’apuntin voluntàriament al programa d’inspecció tècnica de residus (ITR) que es posarà en marxa es podran beneficiar d’una bonificació de la quota, que pot anar del 12 % al 40 % en funció del tipus d’habitatge o local i de la situació de l’immoble (es pot consultar l’Ordenança completa a www.arta.cat).

Segons aquesta Ordenança, per formar part del programa ITR, les persones interessades hauran d’estar al corrent de pagament de la taxa per recollida, transferència, transport i tractament dels residus sòlids, hauran de sol·licitar-ne l’adhesió mitjançant un imprès de compromís que es posarà a l’abast de tothom i hauran d’acceptar una sèrie de condicions. En primer lloc, s’hauran de comprometre a acomplir el que estableix l’Ordenança municipal de neteja, deixalles i residus sòlids urbans del municipi d’Artà. En segon lloc, hauran de consentir, en presència seva, que membres de l’Ajuntament d’Artà accedeixin al seu habitatge o local (habitat o no) per controlar que se separin, efectivament, les fraccions de residus (orgànica, paper, vidre, envasos i rebuig); i, en darrer lloc, hauran de consentir el control dels residus que dipositin en les àrees d’aportació i en el Punt Verd.

Finalment, cal destacar que aquest nou sistema de gestió de residus que es vol introduir a Artà ja funciona a molts altres municipis de Mallorca i, a més de significar una millora econòmica i per al medi ambient, també donarà l’oportunitat als artanencs i artanenques de ser protagonistes d’un canvi cap a una societat avançada i respectuosa amb l’entorn.