INICI
  TransparŔncia
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participaciˇ ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  TelŔfons i adreces
  Organitzaciˇ
  Grups polÝtics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'ArtÓ

Enllaš a incidŔncies

Enllaš a pla d'acciˇEnllaš a entitats ciutadanes
Enllaš a entitats esportives

Enllaš a biblioteca

Enllaš al Teatre d'ArtÓ
Enllaš a la RÓdio Municipal d'ArtÓ

 Presentat a ArtÓ el documental sobre "Bellpuig: primera pedra" que recrea la hist˛ria del repoblament a Mallorca
 El Consell de Mallorca tambÚ va exposar el projecte de rehabilitaciˇ del monestir

02/05/2003

Batlia

El passat dia 2 de maig, el Teatre d'ArtÓ va acollir la presentaciˇ del documental "Bellpuig: primera pedra" i del projecte de rehabilitaciˇ del monestir. L'acte va comptar amb la presŔncia de la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Maria Ant˛nia Vadell, el batle d'ArtÓ, Montserrat Santandreu, el director insular de Cultura i Patrimoni, Miquel └ngel Maria, a mÚs d'alguns tŔcnics. L'acte va comenšar amb l'exposiciˇ de la campanya arqueol˛gica que s'ha duit a terme a Bellpuig. Helena Inglada, directora d'aquesta campanya, va exposar que Bellpuig es convertirÓ en el centre de referŔncia dels arque˛legs del Consell de Mallorca. Malgrat que encara falten moltes descobertes, Inglada va apostar perquŔ Bellpuig es va construir sobre una altra construcciˇ Órab o, fins i tot, anterior.

Acte seguit Carles MartÝnez-Almoyna i Yago Lˇpez, els arquitectes guanyadors del projecte del Centre de Documentaciˇ de Bellpuig l'explicaren i mostraren, a travÚs de fotografies virtuals quin serÓ l'aspecte d'aquest centre, encara que remarcaren que el monestir sempre tindrÓ el protagonisme que es mereix.

El p˙blic que va acudir a aquesta presentaciˇ va poder veure desprÚs Bellpuig: la primera pedra, amb una duraciˇ de vint minuts i que ocuparÓ l'interior de l'esglÚsia. . Segons el director d'aquest documental, Xesc Mulet , "la idea Ús que les pedres parlin, crear una atmˇsfera perquŔ els visitants quan entrin al temple es trobin com si haguessin viatjat fins el segle XIV i participin de la hist˛ria com si la visquessin". El personatge que du el pes de l'acciˇ Ús el prior de Bellpuig, frai Guillem de Comes, en una acciˇ que se situa uns anys desprÚs de l'epidŔmia de la pesta, devers 1353. A travÚs de les seves paraules comenšarÓ un recorregut per diferents episodis de la hist˛ria de Mallorca que es remuntarÓ fins l'Ŕpoca musulmana, la conquesta, el regnat de Jaume II i el repoblament de l'Illa.

El discurs narratiu tambÚ dedica una part a contar la hist˛ria del monestir d'ArtÓ i les seves diferents transformacions fins en arribar a l'actualitat. ╔s a dir, des de l'arribada dels monjos premonstratesos amb el comte d'Urgell fins a unir-se a les tropes de Jaume I fins a la seva reconversiˇ en possessiˇ desprÚs d'algunes reformes, passant per la donaciˇ que feu la famÝlia Truyols Rovira al Consell de Mallorca.

Tant la consellera Maria Ant˛nia Vadell com el batle, Montserrat Santandreu, es mostraren entusiasmats amb la idea de dur a terme aquest projecte que tÚ un protagonista principal: Bellpuig.