INICI
  Transparència
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participació ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  Telèfons i adreces
  Organització
  Grups polítics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'Artà


Enllaç a incidències

Enllaç a pla d'accióEnllaç a entitats ciutadanes
Enllaç a entitats esportives

Enllaç a biblioteca

Enllaç al Teatre d'Artà
Enllaç a la Ràdio Municipal d'Artà

 'De Llevant a Grècia pels refugiats' du la seva experiència a les escoles
 

14/12/2016


Els voluntaris de 'De Llevant a Grècia pels refugiats', estan duent a terme una ruta per diferents centres escolars d'Artà i altres municipis en què expliquen la seva experiència en els camps de refugiats de l'illa de Quios i sensibilitzen els joves sobre la realitat de la guerra de Síria i el tancament de les fronteres a Europa, i un dels seus efectes: la situació actual de les milers de persones que arrisquen la seva vida per travessar la mar i cercar refugi a Europa. També expliquen la tasca que duen a terme diferents organitzacions i Ong amb les quals han pogut tenir contacte i col·laborar durant el temps que varen passar al país (uns dies a Atenes i dues setmanes a l'illa de Quios).
 
Avui, l'IES Llorenç Garcies i Font ha acollit dues xerrades, una per a alumnes de 1r d'ESO i l'altra per als de 2n, en què dos dels voluntaris, Margalida Llull i Damià Jaume, han explicat la seva experiència. Fa dues setmanes també ho feren a l'escola Na Caragol, on adaptaren la xerrada als alumnes de primària, parlant sobre els drets dels infants. També han passat per altres centres com l'IES Porto Cristo i l'IES Capdepera.
 
L'Ajuntament d'Artà aposta per donar suport i difusió a aquesta iniciativa, que acosta la realitat europea als joves amb l'experiència de primera mà d'aquests quatre voluntaris.
 
La xerrada
L'explicació comença amb una posada en context: aportant les xifres de refugiats a Europa, la seva procedència, com fan aquestes rutes i el conflicte de la guerra de Síria. L'any 2016, han arribat més de 400.000 persones per mar i han mort més de 4.600 persones en el trajecte. 
 
Primera parada: Atenes. A la capital grega, els voluntaris varen tenir un primer contacte amb persones refugiades, en indrets com l'hotel 'City Plaza', ocupat per refugiats i també varen conèixer la cara més amarga: els efectes d'un atac feixista contra un edifici ocupat en què hi vivien 30 famílies.
 
Segona parada: Quios. A 8 quilòmetres de Turquia i just a baix de l'illa de Lesbos, Quios és la segona illa on més gent arriba escapant del conflicte sirià. Després de passar barreres com la policia  europea de les fronteres (Frontex), els que arriben a l'illa se'n duen la primera decepció: comprovar que el 'somni europeu' de tenir una casa, menjar i oportunitats per a una vida digna, no els espera a l'altra banda de la frontera. 
 
En aquesta illa, els voluntaris varen col·laborar amb diferents organitzacions, com 'Search and Research' o 'Zapopeak' i varen dur a terme tasques de vigilància, repartiment de roba i preparació de menjar, entre moltes d'altres.