INICI
  Transparència
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participació ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  Telèfons i adreces
  Organització
  Grups polítics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'Artà


Enllaç a incidències

Enllaç a pla d'accióEnllaç a entitats ciutadanes
Enllaç a entitats esportives

Enllaç a biblioteca

Enllaç al Teatre d'Artà
Enllaç a la Ràdio Municipal d'Artà

 L'Ajuntament edita una selecció dels 'Croquis' del Pare Rafel Ginard
 

20/11/2016


L'Ajuntament d'Artà ha editat una selecció dels Croquis artanencs (Ed. Documenta Balear), una sèrie d'articles que el folklorista i intel·lectual Pare Ginard (Sant Joan, 1899 - Artà, 1976) va publicar a les revistes Llevant i Bellpuig entre 1927 i 1967, durant la seva estada al municipi.

 

Els articles van del relat, al quadre de costums, la prosa memorialística o fins i tot els articles d'opinió i componen la imatge de l'Artà i, per exensió, la Mallorca de l'època.

 

El llibre es presentarà dia 25 a les 19 als baixos de na Batlessa amb la xerrada 'La vigència de l'obra de Rafel Ginard Bauçà', a càrrec de Jaume Guiscafrè, qui ha fet la selecció d'articles.

 

Amb aquest acte, l'Ajuntament pretén commemorar també els 40 anys de la mort del Pare Rafel Ginard i els 20 anys de la publicació del recull complet per l'Editorial Moll, l'any 1996.

 

L'obra

La publicació d'aquesta selecció, que és un itinerari literari pels llocs que va descriure l'autor al seu dia, s'emmarca dins una sèrie d'iniciatives que el consistori artanenc va posar en marxa fa uns anys per a promoure el turisme al municipi a partir d'un dels seus objectius fonamentals i irrenunciables: la preservació del patrimoni natural, històric, lingüístic i cultural. L'edició es basa en la concepció de la literatura de temes locals com a patrimoni cultural que s'ha de donar a conèixer i, per aquest motiu, els Croquis artanencs són l'obra adient, perquè permeten comparar a través dels ulls de l'autor l'Artà d'aquell temps am el d'avui dia, gairebé cent anys després, i alhora gaudir d'aquest tresor literari que, per a Artà, té un valor incalculable.

Tal com exposa Jaume Guiscafrè en la presentació d'aquesta selecció, l'obra del Pare Ginard se situa en el moviment de l'Escola Mallorquina. Concretament, en aquests articles hi predomina la prosa paisatgíscida i el descriptivisme es posa al servei de la història del folklore. A més, aquesta edició mostra el Pare Ginard com a continuador del romanticisme i de la Renaixença, sobretot per l'interès per la cultura popular i per la percepció idealitzada del poble.

 

Agraïments

L'Ajuntament d'Artà vol agrair la participació i la col·laboració de totes les persones que han fet possible aquesta edició, en especial a Jaume Guiscafrè, a la família de Pere Sanxo, als Pares Franciscans, a l'Editorial Moll i a la Institució Francesc de Borja Moll.