INICI
  Transparència
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participació ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  Telèfons i adreces
  Organització
  Grups polítics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'Artà


Enllaç a incidències

Enllaç a pla d'accióEnllaç a entitats ciutadanes
Enllaç a entitats esportives

Enllaç a biblioteca

Enllaç al Teatre d'Artà
Enllaç a la Ràdio Municipal d'Artà
Recursos hídrics a les Illes, agost de 2016.
Recursos hídrics a les Illes, agost de 2016.
 Estat de la sequera a Artà
 El municipi està en prealerta i detecta un rècord de consum durant la temporada a la Colònia

13/09/2016


Artà està en situació de prealerta per sequera. Això significa que els recursos d'aigua comencen a minvar i s'han de prendre mesures de gestió. La d'Artà és una situació sensiblement millor que la de 27 municipis de les Illes, que ja es troben en situació d'alerta. En aquests casos, es considera que els recursos comencen a ser escassos i poden ser necessàries mesures de restricció.

 

Segons s'informà en una reunió de batles i batlesses duta a terme a la Conselleria de Medi Ambient el passat 8 de setembre, els recursos hídrics disponibles a Mallorca varen ser del 41 per cent durant el mes d'agost, un 3% manco que al juliol. Per altra banda, es detecta un dèficit de pluges del 26% en relació a l'any 2015. Pel que fa a les previsions, s'esperen una tardor i un hivern secs o molt secs, sense que es recuperin els dipòsits. Per tant, la situació és preocupant i calen mesures urgents.

 

Mesures del Govern

- Posada al dia d’infraestructures per a la reutilització d’aigües depurades per regar (per exemple, a Ciutadella).

- Models de Bans per a l’estalvi d’aigua.

- Reducció fuites a xarxes d’abastiment.

- Campanyes de sensibilització.

 

Mesures immediates davant les previsions de sequera que poden dur endavant totes les administracions:

- Intensificar campanyes de sensibilització general i sectorial (sector turístic, agrícola, industrial…).

- Revisió de tarifes d’aigua, premiant l’ús responsable i castigant-ne l’ús excessiu (per exemple, diferenciant per usos); progressivitat fiscal.

- Foment de pluvials a l’àmbit domèstic, elaborar guies per a dipòsits particulars.

- Per part del Consell, al Pla d’Obres i Serveis hi haurà una línia específica que prioritzarà l’aigua.

- Pous de garantia i de reserva. Habilitar i tramitar pous per avançar-se al problema i tenir-los disponibles en cas de necessitat (impacte ambiental i sanitat).

- Control de grans consumidors (camps de golf…).

- Els municipis amb més de 20.000 habitants han de tenir el seu propi Pla de gestió de l’aigua, segons marca el pla hidrològic estatal.

 

Augmenta el consum a Artà

Alguns dels ajuntaments presents a la reunió varen intervenir per donar l'enhorabona a la conselleria i per demanar suport tècnic en l'elaboració dels plans de gestió municipals. En aquesta línia de feina, els ajuntaments de Maó i de Palma, que ja tenen els seus aprovats, el varen posar a l'abast dels altres municipis.

 

Artà va expressar la seva preocupació davant l'agument en el consum d'aigua en nuclis urbans com el de la Colònia de Sant Pere, on aquest estiu s'han enregistrad rècords, triplicant les dades de l'hivern. Puigpunyent, per la seva banda, va demanar suport econòmic, ja que dur camions d'aigua dessalada el mes d'agost li ha suposat una despesa de 30.000 euros. També s'oferí per provar de fer infiltracions d'aigua depurada en els seus dipòsits. Sant Llorenç, per la seva banda, va expressar preocupació per l'emissari d'aigua de la depuradora de la badia i per la salinització que es detecta en els aqüífers. Així mateix, quasi tots els ajuntaments indicaren que han fet un esforç important per reparar fuites. 

 

El representant dels distribuïdors d’aigua opinà que efectivament, la situació és preocupant i que ells que treballen a primera línia ho saben. També opinà que no s’ha d’apujar el preu de l’aigua sinó que el Govern pot fer ús del recaptat amb l’Impost de Turisme Sostenible i del cànon de sanejament. La directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, li contestà però que el cànon de sanejament té un altre objectiu: el manteniment i la inversió en els circuits i el sistema de gestió i abastiment.

 

Finalment, la regidora de Medi Ambient, Aina Comas Delgado, va recordar a la directora general la demanda de fer nets els torrents del municipi i la representant del Govern es va comprometre a contestar. 

 

Pel que fa la polèmica depuradora que es vol construir a Can Picafort, el conseller Vicenç Vidal va indicar que l'emissari que ha d'abocar les aigües a la badia anirà a 30 metres de profunditat i que per tant, segons la Conselleria, no afectarà les praderes de posidònia.

 

Portal de l'aigua de les Illes Balears.

Nota de premsa de la Conselleria.