INICI
  Transparència
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participació ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  Telèfons i adreces
  Organització
  Grups polítics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'Artà

Enllaç a incidències

Enllaç a pla d'accióEnllaç a entitats ciutadanes
Enllaç a entitats esportives

Enllaç a biblioteca

Enllaç al Teatre d'Artà
Enllaç a la Ràdio Municipal d'Artà
Àrea afectada. Foto: Ibanat.
Àrea afectada. Foto: Ibanat.
 Sobre l'incendi a Sa Canova
 

18/08/2016


Després de l'incendi d'ahir a Sa Canova, tornam a insistir en la necessitat de la col·laboració ciutadana cada vegada que es detecta una actuació perillosa per al medi natural, com l'encesa de focs en espais protegits i on està prohibit.  A l'Ajuntament han arribat mostres de preocupació i indignació pels fets succeïts ahir.
 
L'Ajuntament dóna les gràcies a tots els efectius que varen lluitar ahir horabaixa i durant tot el vespre per aturar les flames: Ibanat, Bombers de Mallorca, voluntaris de Protecció Civil, agents de medi ambient, ciutadans anònims, Policia Local, etc.
 
La Policia Local d'Artà va col·laborar ahir en les tasques de seguretat durant l'incendi. Juntament amb la policia de Santa Margalida, varen desallotjar els banyistes de la platja. Per altra banda, cal destacar que alguns ciutadans es varen oferir voluntaris per ajudar en la vigilància durant el vespre, tot i que no ho pogueren fer per motius de seguretat.
 
Segons ha informat el Govern, el foc està estabilitzat des de les 2.15 de la matinada d'aquest dijous i l'àrea afectada és de 23 hectàrees
 
Context de protecció
 
Sa Canova és un dels arenals més ben conservats de les Illes, ja que està protegit a diferents nivells. Per una banda, és àrea natural d'especial interès (ANEI) des de l'any 1988. Per l'altra, està inclòs en el lloc d'interès comunitari (LIC) del torrent de na Borges, com a part del seu àmbit de protecció.
 
A més, té la condició d’ANP (àrees naturals d'especial interès d'alt nivell de protecció), definida per la Llei 1/1991, de 30 de gener. També cal esmentar que la Llei 43/2003,  de 21 de novembre, de monts, modificada per la Llei 21/2015 de 20 de juliol, estableix que els espais naturals protegits s’han de regir per la seva legislació específica. Cal afegir que la normativa europea (Xarxa Natura 2000), l’autonòmica (PTIM) i la municipal (NS d'Artà) impedeixen que pugui passar a ser urbanitzable. Per tant, aquesta circumstància fa que l'especulació urbanística a la zona sigui una hipòtesi descartable.
 
Per tot això, l'Ajuntament té clar que, amb la normativa vigent, no hi ha possibilitat d’urbanitzar cap terreny a Sa Canova ni a d'altres espais protegits del municipi.
 
ANP: Àrea d'Alt Nivell de Protecció
APR: ÀREA DE PREVENCIÓ DE RISC
Nova llei requalificació terrenys incendiats. No queda clar si hi entra dins la llei. El que sí que està clar és que moltes pegues. Si ha de ser urbanitzable, un altre terreny a forestal.