INICI
  TransparŔncia
  Reglaments i ordenances generals
  Pressuposts
  Urbanisme
  Desenvolupament local
  Participaciˇ ciutadana
  Ordenances fiscals
  Junta de Govern Local
  Programes culturals
  Publicacions
  Pagament d'impostos
  Eleccions
  Mapa del municipi
  TelŔfons i adreces
  Organitzaciˇ
  Grups polÝtics
  Plens
  Biblioteca
  Teatre d'ArtÓ

Enllaš a incidŔncies

Enllaš a pla d'acciˇEnllaš a entitats ciutadanes
Enllaš a entitats esportives

Enllaš a biblioteca

Enllaš al Teatre d'ArtÓ
Enllaš a la RÓdio Municipal d'ArtÓ


 Conselleria i ajuntament actuen junts contra l'eruga perforadora del garballˇ
 Es farÓ un futlletˇ amb instruccions per als propietaris de plantes afectades

30/05/2016


Tècnics de la conselleria de Medi Ambient, amb el suport de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament, està duent a terme un pla de xoc per eliminar l'eruga barrinadora del garballó ( Paysandisia archon), amb l'eliminació exemplars afectats que s'han pogut detectar al municipi.

 

Els tècnics de l'IBANAT iniciaren les tasques el passat dijous matí. Destacam que aquesta és una actuació excepcional, que s'ha pogut dur a terme perquè el focus estava molt controlat. A més de a la urbanització de Montferrutx (on es va trobar un focus important)  i també s'ha actuat a la finca de la Devesa, a els Canons i al camí que du cap a Caloscamps. Així mateix, s'ha actuat en una desena de solars, a més de jardins d'habitatges particulars i en zones verdes com l'enjardinat del parc infantil de Montferrutx. Pel que fa al Parc Natural de Llevant, tot i que en un principi es pensava que hi havia dos exemplars afectats, finalment s'ha comprovat que no era així.

 

En total, actuen set tècnics de la conselleria: Un capatàs i quatre treballadors de l'Ibanat; el tècnic del Parc Natural, que du a terme tasques de coordinació, i l'agent mediambiental de la zona, a més de la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament, Aina Comes.

 

"És una actuació ràpida i esperam que eficient", ha informat la regidora, Aina Comes. "Som conscients que ens enfrontam a una plaga que és una amenaça per al garballó", ha continuat.

 

Amb aquest pla de xoc, la conselleria s'ha fet càrrec de la retirada del garballó. El procediment consisteix en detectar els exemplars afectats, tallar-los, tractar-los amb el producte adient i cremar-los. Si hi ha sort, el garballó pot tornar a sortir. Aquesta època bona per a les tasques de prevenció, ja que és quan les primeres papallones comencen a sortir de l'eruga.

 

Campanya informativa

Quan s'acabi aquesta primera actuació, l'Ajuntament durà a terme una campanya informativa d'explicació de la plaga i amb instruccions per al tractament dels exemplars afectats entre els propietaris de garballó. Cal destacar que els productes fitosanitaris que es poden aplicar han de ser utilitzat per persones titulades.

 

Context

Aquest pla de xoc s'ha dut a terme arran de la xerrada que es va fer el passat 17 de maig en què tècnics de la conselleria explicaren l'afectació d'aquesta plaga al municipi. El motiu de la trobada fou que l'Imedea (que havia fet una prospecció a càrrec de la conselleria) havia detectat un focus a la urbanització de Montferrutx. Després de la xerrada, es va decidir actuar aviat. L'afectació ha estat major del que en un principi s'havia detectat

 

La Paysandisia archon és una papallona que es clava als troncs del garballó i hi deixa els ous. Aquests es converteixen en eruga, la qual forada el garballó, tant les fulles com el tronc, i el mata. Exemplars d'aquesta eruga es varen detectar per primera vegada a Mallorca l'any 2002, a l'hotel Formentor.

 

Segons un estudi realitzat per Luís Núñez, cap del Servei de Sanitat Forestal, l'any 2013, no existeix cap mètode de control que sigui efectiu de manera econòmicament operativa. "Podria passar que no quedi cap garballó natural d'aquí a 20 o 25 anys a les Illes Balears si no es troba cap depredador o un altre mètode viable" de control de la plaga, alerta l'estudi.

 

El podeu consultar aquí: http://bit.ly/1q59Q4r